Portfolio

Ενημερώθηκε: 10 Φεβ 2020

Ορισμός και Δημιουργία

Portfolio φωτογραφιών


Γιάννης Λογιωτατίδης


 • Τι είναι ένα portfolio φωτογραφιών;

Ένα portfolio είναι μια συνοπτική συλλογή των φωτογραφιών που δημιουργείται για να δείξει στους θεατές τη καλύτερη δουλειά σας. Σκοπός του portfolio είναι να λειτουργήσει σαν εργαλείο για να αναδείξει τις δυνατότητές σας.

 • Γιατί πρέπει να έχετε ένα portfolio φωτογραφιών;

Σε ένα κοινωνικό περιβάλλον βρίσκεστε με την συντροφιά ανθρώπων, κάποιος από τους διαπιστώνετε ότι ασχολείται με την την εικόνα, την φωτογραφία και τις εκδόσεις. Τι καλύτερο από τον να τον γνωρίσετε καλύτερα και και να μιλήσετε μαζί του για το κοινό ενδιαφέρον που σας συνδέει , την φωτογραφία. Εδώ λοιπόν χρειάζεται να είστε έτοιμοι με ένα ή περισσότερα portfolio για να δείξετε την δουλειά σας. Δώστε την κάρτα σας ή αποσπάστε το email του συνομιλητή σας και στείλετε ένα σύντομο φιλικό σημείωμα με ένα σύνδεσμο (link) του portfolio σας . Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να φτιάξετε ένα φωτογραφικό portfolio.

 • Τι θα έπρεπε να περιέχει ένα φωτογραφικό portfolio;

Το portfolio πρέπει να είναι μια έντυπη παρουσίαση της καλύτερης δουλειάς σας, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το εύρος των δυνατοτήτων σας. Εάν το portfolio είναι ένας παραδοσιακός φάκελλος με περιεχόμενο εκτυπωμένες φωτογραφίες, θα είναι λιγότερο δυναμικός από μια διαδικτυακή γκαλερί. Γι ‘ αυτό επιλέξετε ένα μέσο το οποίο είναι εύκολο να ενημερωθεί, ένα blog ή site. Γενικά θα πρέπει να περιέχει ένα θέμα το οποίο πιστεύετε ότι είστε καλοί.

 • Τι είδους εικόνες πρέπει να συμπεριλάβετε στο portfolio σας;

Συνήθως τα portfolios είναι μονοθεματικά γιατί με αυτό τον τρόπο δείχνουν πιο δυναμικά. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να έχουν και την ίδια τεχνοτροπία όσον αφορά την τεχνική λήψης και εκτύπωσης. Με λίγα λόγια να ανήκουν στην ίδια γενιά. Να εξηγήσω περισσότερο. Είναι σωστό να είναι όλες έγχρωμες, ή όλες ασπρόμαυρες, ή να έχουν τον ίδιο χρωματικό τόνο (σέπια).

 • Πόσες φωτογραφίες και τι πρέπει να συμπεριλάβετε στο portfolio σας;

Το portfolio πρέπει να περιέχει 8 έως 12 φωτογραφίες το πολύ. Οι περισσότερες φωτογραφίες συνιστούν συλλογή. Δημιουργείστε portfolios από αυτό ή αυτά τα θέματα με τα οποία αισθάνεστε ότι είστε δυνατός. Ο μεγάλος αριθμός κουράζει και ο θεατής των φωτογραφιών σας χάνει το ενδιαφέρον του. Σε αντιδιαστολή με την μαζικοποίηση της φωτογραφίας ως μέσου επικοινωνίας μέσα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα portfolios είναι ένας τρόπος παρουσίασης υψηλού επιπέδου στον τομέα της φωτογραφίας και απευθύνονται περισσότερο σε ανθρώπους τους χώρου της φωτογραφίας ( μέντορες και δασκάλους) των οποίων ο χρόνος είναι πάντα περιορισμένος. Η επιλογή λοιπόν πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς την ποιότητα των φωτογραφιών. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι κατά καιρούς ανανεώνετε το περιεχόμενο των portfolios που έχετε δημιουργήσει. Ένα portfolio μπορεί να περιλαμβάνει τις προσδοκίες και τα επιτεύγματά σας, αλλά πολλές φορές όταν όταν πρόκειται για επαγγελματική δουλειά, προσαρμόζετε το περιεχόμενο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του εντολέα - πελάτου.

 • Πώς θα πρέπει να παρουσιάσετε το portfolio σας;

Με την πληθώρα των φωτογραφιών που μας κατακλύζουν, τόσο στην έντυπη, βιβλία, περιοδικά όσο και την ψηφιακή μορφή τους, στα μέσα μαζικής δικτύωσης, ένας φωτογράφος που θέλει να ξεχωρίσει με την δουλειά του, επιλέγει ένα σωστό τρόπο για την παρουσίασή της.

Κουτί portfolio

Οι υποψήφιοι αγοραστές είναι συνήθως καλλιτέχνες ή σχεδιαστές οι οποίοι εκπαιδεύονται για να είναι ευαίσθητοι στη σύνθεση , την αισθητική και τη ροή. Μπορεί να έχετε μια εξαιρετική δουλειά αλλά να την βάλλεται σε ένα παλιό φάκελλο και να την πετάξετε μπροστά στον κριτή σας ή υποψήφιο αγοραστή. Δεν υπάρχει χειρότερη εντύπωση, με σχεδόν σίγουρη την απόρριψη. Η περίπτωση της ψηφιακής παρουσίασης έχει κάποια στεγανά που προφυλάσσουν τον φωτογράφο από παρόμοιους σκοπέλους, όμως στην περίπτωση της έντυπης παρουσίασης, η καλή παρουσίαση είναι μονόδρομος. Θα μπορούσα να συνοψίσω στα εξής σημεία :

 • Κουτί portfolio

 • Φάκελλος portfolio

 • Βιβλίο αυτοδημοσιευμένο πχ Blurb

 • Φάκελλος με πλαστικά φύλλα


 • Ποιος θα εξετάσει το portfolio σας;

Τώρα λοιπόν που μάθατε να υλοποιείτε φωτογραφικά portfolios και το γεγονός ότι έχετε δημιουργήσει μια εντυπωσιακή βιτρίνα της δουλειά σας δεν θα σας φέρει κανένα πελάτη.

Σήμερα δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει κανείς σε οποιαδήποτε ειδικότητα εργασίας αν δεν έχει έναν χώρα προσωπικής προβολής της δουλειάς του. Άρα ανεξάρτητα από το αν θα παρουσιάσεις έντυπα ή ψηφιακά την δουλειά σου χρειάζεται να έχεις ένα προσωπικό site ή blog. Η δημιουργία λέξεων κλειδιών, δόλωμα για τις μηχανές αναζήτησης είναι ότι καλύτερο. Για την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Στρατολογήστε φίλους γνωστούς για να δουν το καινούργιο σας site. Δημιουργείστε μια λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στείλτε μηνιαία ενημερωτικά δελτία και ανακοινώσεις

 • Τι δεν πρέπει να κάνετε με τα portfolio φωτογραφίας:

 1. Μην συμπεριλάβετε περιττές εικόνες.

 2. Μην μπερδευτείτε προσπαθώντας να βρείτε τις 8 καλύτερες εικόνες όλων των εποχών. Μπορείτε να το κάνετε ξανά ταργότερα.

 3. Μην περιμένετε μέχρι να έχετε το τελικό χαρτοφυλάκιο. Προσπαθείστε και προσπαθείστε πάλι και πάλι.Πώς να φτιάξετε ένα portfolio φωτογραφιών:

Πηγές:

Luminous Landscapes: How to Create a Portfolio of your Work

Pixiq: Creating a photography portfolio

Digital Photography School: 5 Tips for Building Your Photography Portfolio

Digital Photography School: 7 Ways to Get Your Photos Seen

Digital Photography School: 99 Remarkable Photographer’s Portfolios

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square