Αντίο Ara Guler

Ara Guler CreditEmin Ozmen/Magnum Photos

Ο Ara Guler, ένας Τούρκος φωτογράφος, ο οποίος ήταν γνωστός για τη σύλληψη οδυνηρών και νοσταλγικών εικόνων μιας παλαιότερης Κωνσταντινούπολης αλλά και για απεικονίσεις διάσημων μορφών και καθημερινής ζωής σε μακρινές αποστολές, πέθανε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στην πόλη που τόσο πολύ αγάπησε. Ήταν 90 ετών. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την Magnum Photos, την αντιπροσωπεία του, με δήλωση στην ιστοσελίδα του. Οι φωτογραφίες του Guler αντανακλούσαν τις σκιές και τη λάμψη της Κωνσταντινούπολης, μια πόλη που περιγράφει κάποτε σε μια συνέντευξη ως ένα είδος «Madwoman of Chaillot» που είχε μεγαλώσει, αλλά ποτέ δεν παραμέλησε τον εαυτό της: αγγίξτε την, είπε, και ένα κόσμημα θα εμφανιστεί.

Ο Guler γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1928, το μοναδικό παιδί των Χριστιανών Αρμενίων που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός και πωλούσε στη χημική βιομηχανία χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη ταινιών. Ως νεαρός, ο Guler ήθελε να γίνει σεναριογράφος και σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις επαφές του του πατέρα του με τον κινηματογράφο. Αντ 'αυτού, ο πατέρας του βρήκε δουλειά σε μια εφημερίδα.

Γνωστός ως 'το μάτι της Κωνσταντινούπολης', έλεγε: 'Δεν φωτογραφίζω με φυσιολογικό φως', 'λίγο πριν ή μετά το ηλιοβασίλεμα, ή νωρίς το πρωί.' Ο Guler είδε τον εαυτό του ως πολίτη του κόσμου. Φωτογράφιζε πάντα με μία Laica. Οι αποστολές του τον οδήγησαν να το περιβάλλει, καθώς τεκμηριωνόταν τα γνωστά πρόσωπα του 20ου αιώνα, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Σαλβαδόρ Ντάλι, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, καθώς και πιο σκοτεινά θέματα όπως οι αρχαιολόγοι του Βόρνεο.Μόνο τρις προσωπικότητες δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει, είπε σε μια συνέντευξη του 2005: Τον Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος αρνήθηκε να φωτογραφηθεί επειδή βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι τότε. Τον Jean-Paul Sartre, ο οποίος έζησε κοντά όπου ο Guler εργάστηκε στο Παρίσι αλλά δεν τα κατάφερε να τον φωτογραφίσει, και τον Albert Einstein, 'ο οποίος πέθανε πολύ σύντομα'.

Παρά το ανάστημα του στον πολιτιστικό κόσμο, ο Guler απέρριψε το μανδύα του καλλιτέχνη. 'Αν είναι τέχνη, είναι τέχνη', δήλωσε στους The New York Times το 1997. 'Αν δεν είναι, δεν είναι. Άλλοι άνθρωποι θα αποφασίσουν τι είναι 100 χρόνια από τώρα. Η φωτογραφία μοιάζει με τέχνη, αλλά η τέχνη πρέπει να έχει κάποιο βάθος ». Συνέχισε: 'Μισώ την ιδέα να γίνω καλλιτέχνης. Η δουλειά μου είναι να ταξιδεύω και να καταγράφω αυτό που βλέπω. ' Πιο σημαντικό από την τέχνη, είπε, είναι η ιστορία ', και αυτό είναι που καταγράφουν οι φωτογράφοι του Τύπου.' 'Είμαστε τα μάτια του κόσμου', πρόσθεσε. 'Βλέπουμε για λογαριασμό άλλων ανθρώπων. Συλλέγουμε το οπτικό ιστορικό της σημερινής γης. '

Ο Guler είχε μια μακρά συνεργασία και φιλία με τον Τούρκο συγγραφέα Orhan Pamuk, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ. Οι φωτογραφίες του συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο Pamuk το 2003 και ο Pamuk έγραψε τον πρόλογο στο βιβλίο του 2009 « Η Κωνσταντινούπολη του Ara Guler: 40 Χρόνια των Φωτογραφιών».

Το έργο του Guler παρουσιάστηκε ευρέως, σε ιδρύματα όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη και η Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι. Ήταν αποδέκτης της Légion d'Honneur της Γαλλίας. Το μουσείο Ara Guler, αφιερωμένο στην δουλειά του, άνοιξε με τιμές στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Αυγούστου, τα 90α γενέθλιά του.

Με τίμησε με την παρουσία του και τα σχόλιά του σε φωτογραφική παρουσίαση στην Κωνσταντινούπολη το 2012

Πηγή: The New York Time

Text-to-speech function is limited to 200 characters

16 προβολές
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square