Μονεμβασιά

«Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για τον τόπο του, τη Μονεμβασιά.

Ο βράχος αυτός αποκόπηκε από την Πελοπόννησο το 375 μ.Χ με σεισμό, και πήρε την μορφή που έχει σήμερα. Πρόκειται για μια καστροπολιτεία η οποία χωρίζεται σε Άνω Πόλη και Κάτω Πόλη. Επιβλητικά αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες και γραφικά καλντερίμια συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία με τα εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα αναμνηστικών. Μπαίνοντας στην πόλη, ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι. Τριγυρίζοντας στα δρομάκια της Μονεμβασιάς, αξίζει κανείς να χαθεί μέσα στα στενά περάσματα και τις καμάρες, να χαζέψει τα σπίτια και τους ξενώνες με τις πολεμίστρες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και να αφήσει την φαντασία του να τον ταξιδέψει στην εποχή που ζούσαν οι πειρατές και οι ιππότες.

Η Μονεμβάσια ή Μονεμβασία ή Μονεμβασιά ή Μονοβάσια, γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία ή Άκρα Mινώα όπως ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα, είναι μια μικρή ιστορική πόλη της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, στο Νομό Λακωνίας.Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Έχει μόνο μια είσοδο. Πολλές από τις οδούς είναι στενές και κατάλληλες μόνο για τους πεζούς. Το παρωνύμιο της Μονεμβασιάς είναι «Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.

Φωτογραφίες από την ταξιδιωτική Συλλογή "Μονεμβασιά"

32 προβολές
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square