Η μοναχικότητα του φωτογράφου ως δημιουργικό εργαλείο

Εκείνος που δεν απολαμβάνει τη μοναχικότητα του, εκείνος δε θ' αγαπήσει και τη ελευθερία Σοπενάουερ Α.

Μοναξιά ή μοναχικότητα. Φαίνονται όμοιες στο άκουσμα αυτές οι δυο λέξεις, μα στην ουσία κρύβουν τόσο, μα τόσο διαφορετικές έννοιες… είναι σα να λέμε κατάρα και ευλογία. Ας δούμε τις έννοιες με την σειρά και να τις ξεχωρίσουμε

Η μοναξιά είναι μια νοσηρή κατάσταση. Ένας άνθρωπος αισθάνεται μοναξιά όταν του λείπει κάποιος, όταν του λείπει η παρέα άλλων ανθρώπων. Ένα άτομο, για να αποφύγει την μοναξιά, μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό στους άλλους προσκολλώμενο επάνω τους. Ο κοινωνικός και φυλετικός ρατσισμός από την άλλη, οδηγεί τα άτομα στη μοναξιά χωρίς την θέλησή τους, με κατάληξη την απόρριψη. Με αυτό τον τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται.

Η μοναχικότητα είναι μια διαφορετική διαδικασία στην οποία εισέρχεται το άτομο συνειδητά, στο πλαίσιο της οποίας επαναπροσδιορίζεται και συναρμολογείται και το κυριότερο δεν έχει την ανάγκη του άλλου. Η μοναχικότητα πιστεύω σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, πιο δοτικό και ανιδιοτελή, και αυτό ίσως είναι το υπέρτατο αγαθό της φιλίας. Αντίθετα από ότι πιστεύουν οι άλλοι, τα μοναχικά άτομα έχουν γνώση του εαυτού τους, δεν είναι αντικοινωνικά, διαθέτουν εξαιρετική ευφυΐα και δημιουργικό πνεύμα σε όλους τους τομείς, ξεπερνούν πιο εύκολα όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες, γιατί είναι εκπαιδευμένα στην επαφή και τη συζήτηση με τον εαυτό τους. Διαχειρίζονται το χρόνο πολύ μεθοδικά, δημιουργικά και με ευχαρίστηση ακόμα και αν αφορά άλλους. Η ευκολία συγκέντρωσης, τους βοηθάει να έχουν αυτογνωσία, να κατανοούν και να ξεπερνούν εύκολα ό,τι αφορά τους ίδιους και τους γύρω τους. Παρότι πολύ συχνά απομονώνονται και έχουν ελάχιστες φιλίες και επαφές, γίνονται καλοί, χρήσιμοι και μετρημένοι φίλοι. Δεν είναι αντικοινωνικά, καταθλιπτικά και δυστυχισμένα, όπως πιστεύεται από πολλούς.


Σχετικά με την μοναχικότητα ως δημιουργικό εργαλείο του φωτογράφου. Ο φωτογράφος έχει συντροφιά την μοναχικότητα , όταν φορτωμένος με τις μηχανές του περιδιαβάζει στις πλαγιές και λαγκάδια για μια καλή φωτογραφία τοπίου, ή στους δρόμους για φωτογραφία δρόμου ή ακόμη απομονωμένος στο στούντιο του για στημένες λήψεις.

Το φωτογραφικό έργο, μέσα από την διαδικασία υλοποίησης της έμπνευσης, σκηνοθετώντας και καδράροντας χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση και αφοσίωση στο θέμα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί ο μοναχικός φωτογράφος συνδέεται βαθύτερα με τους άλλους εκφραζόμενος δια μέσου της φωτογραφίας , κατ’ εξοχήν μέσο επικοινωνιακό. Έτσι όποια εικόνα και να δεις και σου κάνει εντύπωση, εκπέμπει ένα μήνυμα και εκφράζει μια δυναμική. Η προσπάθεια (της φωτογραφίας) να επικοινωνήσει με τον θεατή της, έχει σαν αποτέλεσμα να τον φέρει σε επαφή με τον εσωτερικό κόσμο του φωτογράφου.

Ο τελευταίος , δεν έχει την ανάγκη να τον αποδεχτούν, γιατί αντλεί δύναμη απ τον εαυτό του. Είναι υπερήφανος. Το μόνο που θα σου ζητήσει είναι να σεβαστείς την ατομικότητά του. Θέλει το χώρο του, γιατί έτσι αισθάνεται χαλαρός, συγκροτημένος και αν προσπαθήσεις να του το στερήσεις, να είσαι σίγουρος ότι θα καταλήξεις μόνος, γιατί ο μοναχικός άνθρωπος, δε μπορεί να λειτουργήσει εάν δε στραφεί στον εσωτερικό, κατάδικο του κόσμο, αυτός είναι ακριβώς ο φωτογράφος.

261 προβολές
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square