Βόρειο Ακρωτήριο – Ο Ήλιος του Μεσονυκτίου

Ο Ήλιος του Μεσονυκτίου, ένα ταξίδι αναζήτησης και φωτογραφικής περιπέτειας.

Τελικός προορισμός το Bόρειο Ακρωτήριο με σκοπό να δούμε τον Ήλιο του Μεσονυκτίου. Το Bόρειο Aκρωτήριο (71° 10'21" βόρειο γεωγραφικό πλάτος και 25° 47'04" ανατολικό γεωγραφικό μήκος), και ανήκει στην Νορβηγία.

Το Ταξίδι

Η αρχή του ταξιδιού έγινε από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, και η είσοδος στον Αρκτικό Κύκλο (παράλληλος γεωγραφικού πλάτους 66° 33΄ 38΄΄ βόρεια του Ισημερινού), από την πόλη Bodo . Η διαδρομή Oslo - Bodo πραγματοποιήθηκε με αεροπλάνο για την οικονομία χρόνου. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα περιηγητική διαδρομή δέκα ημερών, προς το βόρειο ακρωτήριο, στο έδαφος της Νορβηγίας και στη συνέχεια η κάθοδος από την Φινλανδία μέσω Rovaniemi και Oulu και με αεροπλάνο στον τελικό σταθμό το Helsinki. Διανύσαμε περίπου 4046 χλμ από τα οποία τα τα 2000 με αεροπλάνο εντός Σκανδιναβίας λόγω των μεγάλων αποστάσεων.

Το ταξίδι αυτό μπορεί να γίνει το διάστημα αυτό γιατί μετά οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Η λεπτομερής καταγραφή των διαδρομών επί χάρτου βοηθά στην κατανόηση του προσανατολισμού του θεατή.

Οι φωτογραφικές συνθήκες

Οι καιρικές συνθήκες ήταν ο μεγάλος αντίπαλος της ταξιδιωτικής φωτογραφίας. Το κρύο, η βροχή και ο αέρας και η βαριά συννεφιά είναι τα στοιχεία που είχαμε συντροφιά σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Αλλά και αυτό είχε την γοητεία του.

Τον Ήλιο του Μεσονυκτίου τελικά δεν τον είδαμε. Οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν.

Είδαμε όμως φύση, πολύ φύση σε όλα τα πλάτη του αρκτικού κύκλου θαυμάσαμε υποδομές παρ όλη την αραιοκατοικημένη περιοχή, και καθ΄όλου ανθρώπους. Λίγους ταράνδους για να μας θυμίζουν ότι είμαστε στην Σκανδιναβία.

Το φαινόμενο

Το φαινόμενο οφείλεται στην κλίση του κάθετου άξονα της Γης κατά 23°26΄ σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο. Η διάρκειά του εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος, από το οποίο το παρατηρούμε. Όσο πιο κοντά είναι ο παρατηρητής στο βόρειο ή το νότιο πόλο, τόσο περισσότερο διαρκεί. Για παράδειγμα, ο ήλιος φωτίζει διαρκώς επί 6 μήνες στους πόλους, ενώ στο βόρειο άκρο της Φινλανδίας περιορίζεται σε 73 ημέρες. Στο Βόρειο Ακρωτήριο λίγο περισσότερο και είναι ορατό τους μήνες από το τέλος του Μαρτίου έως το τέλος του Ιουνίου περίπου.

Η λειτουργία ομιλίας περιορίζεται σε 200 χαρακτήρες

Η λειτουργία ομιλίας περιορίζεται σε 200 χαρακτήρες

71 προβολές
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square