Η γοητεία του βλέμματος

Ενημερώθηκε: Απρ 22Η Γοητεία του ΒλέμματοςΟι άνθρωποι μεταξύ μας επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους, όπως είναι η ομιλία, οι χειρονομίες, οι πράξεις, τα συναισθήματα, το βλέμμα.

Για την γοητεία του βλέμματος θα ήθελα να μιλήσουμε με αυτή την ευκαιρία. Ο καθένας μας, όταν συναντήσει το βλέμμα του άλλου ατόμου, δημιουργεί ένα σενάριο αμφίδρομης επικοινωνίας, μέσα από το οποίο καταγράφει, ερμηνεύει και αποκωδικοποιεί μηνύματα.

Καθώς ο θεατής γίνεται μέρος του θεάματος, ο "παρατηρητής" και ο "παρατηρούμενος" συμμετέχουν σε μια αδιάκοπη ανταλλαγή. Κανένα βλέμμα δεν είναι σταθερό ... θέμα και αντικείμενο, ο θεατής και το μοντέλο αντιστρέφουν τους ρόλους τους στο άπειρο. »

Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης ορίζει το βλέμμα του ρήματος ως 'να κοιτάξει σταθερά, προσεκτικά ή σκόπιμα σε κάτι', αλλά αναφέρει επίσης ότι κατά την πρώιμη χρήση το βλέμμα απλώς σήμαινε 'να κοιτάξουμε κενά ή περίεργα'.

Ο Γάλλος φιλόσοφος Michel Foucault εξετάζει την ιδιότυπη λειτουργία του βλέμματος στο 'Las Meninas' και υποστηρίζει ότι η επακόλουθη σχέση ανάμεσα στο βλέμμα του θεατή και το βλέμμα της ζωγραφικής καταρρίπτει τη συνηθισμένη δυαδική φύση του βλέμματος (δηλαδή μεταξύ θεατή / βλέμμα και ζωγραφική / βλέμμα). Σε αυτόν τον πίνακα, ο θεατής γίνεται ο ίδιος το θέμα της ζωγραφικής, που συλλαμβάνεται από το βλέμμα του ζωγράφου στο βαθμό που παραμένει θεατής που κοιτάζει τη ζωγραφική.

Ο επίσης Γάλλος φιλόσοφος Jean Paul Sartre είδε το βλέμμα ως πεδίο μάχης για τον εαυτό του να καθορίσει και να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του. Συνειδητοποιούμε τον εαυτό μας ως υποκείμενο μόνο όταν αντιμετωπίζουμε το βλέμμα του άλλου και κατανοούμε τον εαυτό μας ως αντικείμενο.

Όλα αυτά συμβαίνουν με τις φωτογραφίες της συλλογής "Η γοητεία του βλέμματος" που σας παρουσιάζω στην έκδοση του Ιουλίου 2018. Είναι ένα project που δεν τελειώνει ποτέ και εμπλουτίζεται συνέχεια με καινούργιο υλικό για να εμβαθύνει όλο και περισσότερο στο επικοινωνιακό εργαλείο μεταξύ των ανθρώπων αλλά και όχι μόνο.

52 προβολές
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square