Τα αντικείμενα

Τα αντικείμενα

Μία αισθητική και πρακτική προσέγγιση

Τα αντικείμενα είναι δημιουργήματα και όχι απλά κατασκευάσματα. Μεράκι και μαστοριά, εξυπηρετούν τόσο το λειτουργικό όσο και το αισθητικό αποτέλεσμα.


Τα υλικά κατασκευής όπως το σίδερο, το ξύλο, ο χαλκός, ο πηλός αλλά και από τα σύγχρονα υλικά το πλαστικό, αποτελούν την κατασκευαστική βάση από την οποία δημιουργούνται αριστουργήματα. Η επινόηση της χρηστικής πρακτικής η οποία γεννιέται από την ανάγκη για συγκεκριμένες λύσεις, ολοκληρώνεται μαζί με την απαραίτητη αισθητική παρέμβαση του κατασκευαστή τεχνίτη.


Πολλές φορές η ίδια πρακτική επινόηση κατασκευών έχει μια κομψότητα, όπως οι δέστρες των σιδηροδρομικών γραμμών και ο σύνδεσμος στην αλυσίδα στην άγκυρα οχηματαγωγού στην Κωνσταντινούπολη. Στην ίδια λογική Ο μηχανισμός της κλειδαριάς στην κεντρική πόρτα του ξενοδοχείου “Ασπροπόταμος” στην Νότια Πίνδο. Η λιτότητα των γραμμών των πήλινων κατασκευών, στο εργαστήρι του χωριού Μανωλάτες της Σάμου, αλλά και η εξαιρετική φιλοτέχνηση στο χερούλι του συρταριού σε σπίτι στην Κύμη Ευβοίας. Δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω το περίτεχνο καπέλο τύπου τραγιάσκα φτιαγμένο από φύλλα ξύλου, σε κατάστημα ανδρικών ειδών στην Βενετία της Ιταλίας. Μια και είμαστε στην Ιταλία το υπέροχο παγκάκι στην πόλη Riva del Garda, στο βορειότερο τμήμα της λίμνης Γκάρντα ( Lago di Garda) βόρειο τμήμα της Ιταλίας. Η ταπετσαρία με την καλαισθητική κατασκευή της, κοσμεί την είσοδο μπαρ στην Μονεμβασιά, αλλά και το περίτεχνο λουκέτο στο κατάστημα Βούλγαρη στα Ματογυάλια της Μυκόνου.


Οι κατασκευές αυτές με την σημερινή αντίληψη περί κατασκευών αρχίζει και εκλείπουν. Οι μεν σύγχρονες κατασκευές είναι αρκετά ακριβές, ενώ τα παλαιότερα κατασκευασμένα αντικείμενα χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους από περισσή αισθητική, και είναι πιο προσιτά.


Portfolio : The Objects

Αθήνα 8-06-2018

Η λειτουργία ομιλίας περιορίζεται σε 200 χαρακτήρες

Η λειτουργία ομιλίας περιορίζεται σε 200 χαρακτήρες

28 προβολές
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square