Ιστορική απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, για την ανακήρυξη του Κοσμά ως Μαρτυρικό Χωριό

Την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, ο Κοσμάς ανακηρύχθηκε ως Μαρτυρικό χωριό και συμπεριλαμβάνεται πλέον στην ομάδα εκείνη των πόλεων και χωριών που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής από τους Γερμανούς.

Σύμφωνα με το νόμο 2503/1997, άρθρο 18, παράγραφο 5 (ΦΕΚ 107/Α/30-5-1997), ως «Μαρτυρικά χωριά και πόλεις» χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά και πόλεις που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των κατοχικών δυνάμεων κατοχής την περίοδο 1941 – 1944.

Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται επίσημα με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών.

Να σημειωθεί ότι προαπαιτούμενο είναι να έχουν ληφθεί σχετικές αιτιολογημένες αποφάσεις από τις Τοπικές Κοινότητες και τους Δήμους για την ανακήρυξη των περιοχών τους ως μαρτυρικών πόλεων και χωριών.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος από τον Κοσμά Δημήτρης Τζοβάνης με μια πληρέστατη εισήγηση ενημέρωσε το ΔΣ του δήμου Νότιας Κυνουρίας, όπου ανήκει πλέον ο Κοσμάς, το οποίο με την σειρά του έλαβε ομοφώνως την απόφαση της ανακήρυξης. Ολόκληρη η εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου εδώ.

Ύστερα από αρκετά χρόνια δικαιώνεται ο αγώνας του αείμνηστου Γιάννη Πατρικαρέα. Κοσμίτης εξ αγχιστείας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, αγάπησε τον τόπο και πάλεψε για πολλά χρόνια με επιστολές, αρθρογραφίες και προσωπικές παρουσίες, όπου αυτό ήταν αναγκαίο και εφικτό. Ο χρόνος αδυσώπητος, δεν του επέτρεψε να ζήσει αυτή τη τιμή, της χαράς για της ευόδωσης των προσπαθειών του.

Πηγή : Leonidion.gr

Κοσμάς φωτογραφίες

39 προβολές
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square