04/03/2019

 Γιάννης Μπεχράκης

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Σκοπός μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: "δεν γνώριζα"».

Με αυτή την αποφασιστικότητα λειτούργησε όλα αυτά τα 30 χρόνια της φωτογραφικής ζωής του, και ιδιαίτερα σαν μέλος του Πρακτορείου Reuter .

Ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε από κοντά μας το βράδυ του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2019, χάνοντας την μάχη με την επάρατη νόσο στην ηλικία 58 χρόνων.

Ως φωτορεπόρτερ, πέρασε από πάρα πολλές πολεμικές κρίσεις, όπως τη Λιβύη που ήταν και πρώτη του αποστολή το 1989, το Αφγανιστάν, τον Λίβανο, Σιέρα Λεόνε και την Αραβική Άνοιξ...

 Λήμνος

Δεκέμβρης, τελευταίος μήνας του χρόνου, ότι πρέπει για την ανασκόπηση των φωτογραφικών δραστηριοτήτων της χρονιάς που σε λίγο τελειώνει.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς που με υπομονή και αφοσίωση είστε αποδέκτες του ενημερωτικού δελτίου με το οποίο σας ενημερώνω για τις φωτογραφικές μου δραστηριότητες.

01/11/2018

Ara Guler CreditEmin Ozmen/Magnum Photos

Ο Ara Guler, ένας Τούρκος φωτογράφος, ο οποίος ήταν γνωστός για τη σύλληψη οδυνηρών και νοσταλγικών εικόνων μιας παλαιότερης Κωνσταντινούπολης αλλά και για απεικονίσεις διάσημων μορφών και καθημερινής ζωής σε μακρινές αποστολές, πέθανε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στην πόλη που τόσο πολύ αγάπησε. Ήταν 90 ετών. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την Magnum Photos, την αντιπροσωπεία του, με δήλωση στην ιστοσελίδα του. Οι φωτογραφίες του Guler αντανακλούσαν τις σκιές και τη λάμψη της Κωνσταντινούπολης, μια πόλη που περιγράφει κάποτε σε μια συνέντευξη ως ένα είδος «Madwoman of Chaillot» που είχε μεγαλώσει, αλ...

31/10/2018

Eng

Μου αρέσει να παρατηρώ τον ουρανό κατά την διάρκεια της ημέρας. Κοιτάζω τον ουρανό και βλέπω τα σύννεφα. Τα χρώματά τους, τα σχήματά τους άλλοτε μικρά ή μεγάλα, οριζόντια ή κάθετα, μέσα στην απέραντη θάλασσα του ουρανού. Λειτουργούν σαν εργαλεία συμπεριφοράς του. Υπάρχει πάντα τα κατάλληλο για κάθε περίπτωση. Ο ουρανός μ' αυτά σκέφτεται παίζοντας με το φως του ήλιου, εκφράζεται με τις βροντές και το ουράνιο τόξο και δημιουργεί την βροχή, τις καταιγίδες, το χιόνι.

Περισσότερες φωτογραφίες...

31/10/2018

Ζούμε στην εποχή της εικόνας . Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο του λόγου αντικαθιστώνται σιγά σιγά από
την εικόνα. Όλοι οι φίλοι της φωτογραφίας, θιασώτες της ψηφιακής εικόνας έχουμε πολλές φορές και την ανάγκη
της έντυπης φωτογραφίας, της φωτογραφίας τυπωμένη σε φωτογραφικό χαρτί. Προσωπικά θεωρώ ότι έτσι ολοκληρώνεται η δημιουργική διαδρομή της φωτογραφίας. Δεν είναι πάντα όμως αυτό δυνατό, για πολλούς πρακτικούς λόγους.
Μια δυνατότητα που δίνει λύση στο πρόβλημα αυτό είναι τα ημερολόγια. Με την δυνατότητα αυτή, μπορούμε να απολαύσουμε μια συλλογή φωτογραφιών για ένα χρόνο και με την χρήση του ημερολογίου. Παράλληλα το κόστος είναι...

01/10/2018

Πότε ήταν η τελευταία φορά που τραβήξατε φωτογραφίες με ψηφιακή μορφή;

Εδώ είναι μερικά μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε τακτική βάση για να κρατήσετε τις φωτογραφίες σας ασφαλείς και οργανωμένες.

 

  1.   Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του τηλεφώνου σας (και όλων αυτών των φωτογραφιών)

  2.   Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας (και όλων των φωτογραφιών σας εκεί)

  3.   Διαγράψτε τις κακές φωτογραφίες

     Περάστε λίγο χρόνο για να οργανώσετε και να επιμεληθείτε τη συλλογή σας το επόμενο Σαββατοκύριακο.

01/10/2018


 

Εκείνος που δεν απολαμβάνει τη μοναχικότητα του, εκείνος δε θ' αγαπήσει και τη ελευθερία     Σοπενάουερ Α.


 

Μοναξιά ή μοναχικότητα. Φαίνονται όμοιες στο άκουσμα αυτές οι δυο λέξεις, μα στην ουσία κρύβουν τόσο, μα τόσο διαφορετικές έννοιες… είναι σα να λέμε κατάρα και ευλογία. Ας δούμε τις έννοιες με την σειρά και να τις ξεχωρίσουμε

Η μοναξιά είναι μια νοσηρή κατάσταση. Ένας άνθρωπος αισθάνεται μοναξιά όταν του λείπει κάποιος, όταν του λείπει η παρέα άλλων ανθρώπων. Ένα άτομο, για να αποφύγει την μοναξιά, μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό στους άλλους προσκολλώμενο επάνω τους. Ο κοινωνικός και φυλετικός ρατσισμός από την άλ...


 

«Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για τον τόπο του, τη Μονεμβασιά.


 

Ο βράχος αυτός αποκόπηκε από την Πελοπόννησο το 375 μ.Χ με σεισμό, και πήρε την μορφή που έχει σήμερα. Πρόκειται για μια καστροπολιτεία η οποία χωρίζεται σε Άνω Πόλη και Κάτω Πόλη. Επιβλητικά αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες και γραφικά καλντερίμια συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία με τα εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα αναμνηστικών. Μπαίνοντας στην πόλη, ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό καν...

Ο Ήλιος του Μεσονυκτίου, ένα ταξίδι αναζήτησης και φωτογραφικής περιπέτειας.

 Τελικός προορισμός το Bόρειο Ακρωτήριο με σκοπό να δούμε τον Ήλιο του Μεσονυκτίου. Το Bόρειο Aκρωτήριο (71° 10'21" βόρειο γεωγραφικό πλάτος και 25° 47'04" ανατολικό γεωγραφικό μήκος), και ανήκει στην Νορβηγία.

Το Ταξίδι

Η αρχή του ταξιδιού έγινε από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, και η είσοδος στον Αρκτικό Κύκλο (παράλληλος γεωγραφικού πλάτους 66° 33΄ 38΄΄ βόρεια του Ισημερινού), από την πόλη Bodo . Η διαδρομή Oslo - Bodo πραγματοποιήθηκε με αεροπλάνο για την οικονομία χρόνου. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα περιηγητική διαδρομή δέκα ημερών, προς το βόρει...

19/08/2018

19 Αυγούστου : Παγκόσμια Ημέρα της Φωτογραφίας

Το απλό κλικ της φωτογραφικής μηχανής, μια ιδέα φωτός και μια στιγμή που συλλαμβάνεται για πάντα. Η συνταγή είναι απλή. Χρειαζόμαστε φως και χρόνο. Ίσως με τρόπο ψηφιακό, ίσως με το αρνητικό, το μέσο δεν είναι ποτέ τόσο σημαντικό για τις αναμνήσεις, όσο τη στιγμή της σύλληψης. Μια ομάδα ανθρώπων, ένα ηλιοβασίλεμα, ή  το αγαπημένο σας  κατοικίδιο , μια φωτογραφία είναι ένας τρόπος να ζεις το συναίσθημα της συγκεκριμένης στιγμής. Γιορτάστε αυτή την όμορφη διαδικασία, σε αυτή τη γραφική Ημέρα Φωτογραφίας!

Ιστορία της Ημέρας Φωτογραφίας

Η φωτογραφία αρχικά δημιουργήθηκε από τον Nicéphore Niép...

Please reload

Please reload